Vijf gouden regels voor de perfecte espresso
Een espresso bereid in een bar vormt het beste wat koffie te bieden heeft en is het toppunt van smaak en geur. Een espresso bereiden is hoge kunst. Om thuis tot een uitstekend resultaat te komen raden we de volgende regels aan:
Waterkwaliteit
Gebruik mineraalwater in plaats van kraanwater. De hardheid van kraanwater kan het goed functioneren van de machine belemmeren en de koffiekwaliteit beïnvloeden. Gebruik elke twee maanden de juiste antikalkaanslag-sachets voor espressomachines thuis.
De juiste hoeveelheid
Voor elke kop espresso uit een espressomachine is er 7 gram Segafredo Zanetti-koffie nodig. Het maatbekertje bij de machine komt overeen met ongeveer 7 gram.
Tip van een barista
Nadat de filterhouder is gevuld, tik deze dan voorzichtig op de tafel of aan de binnenkant van uw hand om de koffie gelijkmatig te verspreiden. Druk de koffie stevig samen met de bijgeleverde stamper; een gladgestreken oppervlak is cruciaal voor het bereiden van een goede espresso.
De juiste snelheid
De koffie dient ononderbroken en gelijkmatig uit de spuitmond te stromen. Let op de extractietijd: als de koffie te snel stroomt, druk de koffie dan sterker samen; als het erg langzaam stroomt, druk de koffie dan minder hard samen.
Goed onderhoud
Reinig voor het koffie zetten altijd het filter. Koffieprut van de vorige keer kan de smaak negatief beïnvloeden. Laat af en toe het water door het lege filter lopen, net alsof er koffie wordt zet. Wacht 2-3 minuten voor het zetten van het volgende kopje, en controleer of er geen water in de filterhouder zit. Pas deze methode ook toe indien de filterhouder met kraanwater wordt gewassen.
Bonus tip: de tempratuur
De tempratuur van de perfecte espresso ligt rond de 90 graden ( meestal zo tussen de 88 en 91 graden). Maar ieder boon heeft zijn eigen nuances. Waar de ene boon goed reageert op 2 graden warmer en alle smaak zal afgeven. Gaat de andere boon juist wat bitter smaken als het te heet onder de voeten is.
Experimenteren is het advies van onze barista en houd dan de volgende vuistregel aan. Is de espresso wat zuur dan is de waarschijnlijk tempratuur te laag, is deze bitter en te sterk dan is het net een beetje te warm.